27 september 2020 20:30

Wedstrijdverslag 26 september 2020, St. Jacob 2 – SC Franeker 5

Na drie uitwedstrijden - één keer beker en twee keer competitie - waarin Sint Jacob 2 drie keer de overwinning wist veilig te stellen, stond afgelopen zaterdag de eerste thuiswedstrijd op het programma. Bij afwezigheid van ‘onze’ Gerrit (tennisverplichtingen), breng ik verslag uit.

Voor tegenstander SC Franeker 5 verliep het seizoen tot nog toe spiegelbeeldig aan dat van de Sint Jabuursters: drie nederlagen op rij. Desalniettemin werden al deze wedstrijden slechts nipt verloren, wat er op wees dat wij hier van doen hadden met wat men in de voetballerij aanduidt als een stugge ploeg.

Bij aanvang van de wedstrijd zat de sfeer er goed in. Vaste kracht Jordy Plantinga mocht juist op deze dag tweeëntwintig kaarsjes uitblazen, hetgeen aanleiding was voor een heus feestje voor de wedstrijd, met hoempamuziek en zelfs confettikanonnen. Bij het eerste fluitsignaal begon de thuisploeg echter scherp en fris en werd al snel hoog druk gezet. Franeker had overduidelijk moeite met het aanvallende spel van de Bildkerts en hield zich in deze fase van de wedstrijd hoofdzakelijk bezig met uitverdedigen.

Na een aantal goede kansen wordt al gauw door smaakmaker Rick Poortstra de 1-0 op het scorebord gezet. Een paar minuten later alweer kan de 2-0 worden genoteerd. Na een goede dieptebal weet Rick de Vries ‘zijn man’ te passeren en passt hij de bal vakkundig hard over de grond voor de goal, waarna ondergetekende kan intikken. Zonder vermeldenswaardige wapenfeiten van Franekerzijde wordt na enige tijd ook de 3-0 binnengeschoten. Sil Leystra dribbelt een eind op waarna hij de bal met hangen en wurgen knap bij Gerard Zijlstra bezorgt, die vervolgens koelbloedig afrondt. Dit is dan ook de ruststand.

Op zo’n dag is het jammer dat de bekende Jantje-regel (FIFA, aut.) in het amateurvoetbal niet opgaat. Ondanks ontnuchterende woorden over en weer in de kleedkamer - “koppies d’r bij houwe”, “deursette” - staat Sint Jacob na rust te klungelen op het veld. Vrijwel meteen wordt door een onnodige overtreding in de zestien een penalty weggegeven. Keeper Dennis Zaturdag duikt de goede hoek in maar kan de bal niet keren: 3-1. De coach van de tegenstander moet in de eerste helft hebben doorzien dat Sint Jacob graag vanuit de opbouw en met veel balbezit speelt, want prompt na rust staat de Franeker verdediging tegen de middellijn. De Sint Jabuursters hebben hier niet echt een antwoord op: de na rust ingevallen aanvallers missen nog wedstrijdritme en scherpte in de duels, waardoor het ‘overslaan’ van het drukke middenveld vaak mislukt. Rond de tachtigste minuut valt de aansluitingstreffer, 3-2, doordat Franeker weet te profiteren van een fout in de opbouw.

Vanaf dat moment ligt de wedstrijd eigenlijk volledig open. Het gevolg moet voor de neutrale toeschouwer tweeledig zijn geweest: enerzijds een spannend slotstuk waarin beide ploegen op jacht zijn naar een verlossend doelpunt, anderzijds een enorm rommelige fase met slordig voetbal, veel balverlies aan beide kanten en overtredingen over en weer. Keeper Dennis houdt de thuisploeg met een aantal fraaie reddingen op de been. Aan de andere kant krijgt ook Sint Jacob nog een aantal opgelegde kansen die niet worden benut. Het blijft uiteindelijk 3-2, een uitslag die de verhoudingen op het veld goed weerspiegelt.

Na afloop wordt er in de kleedkamer nog geopperd dat er “iets in de thee” moet hebben gezeten. Toch is dit niet de eerste keer dat er na een voorsprong en bij voetballend overwicht slordiger wordt gevoetbald en er te veel wordt weggegeven. Een gewaarschuwde ploeg telt voor twee!

Sjoerd Koopal