Samenstelling teams
Vanaf 5 jaar is het mogelijk om actief bij een voetbalclub te spelen. De jongste categorie wordt aangeduid als Jongens Onder 7 (JO7) of Meisjes Onder 7 (MO7) en de oudste categorie bij de jeugd als JO19 of MO19. Het jeugdbestuur bepaalt de indeling van de 7- en 11-tallen. De basis hiervoor vormt de door de KNVB afgegeven standaard leeftijdsindeling. In bijzondere gevallen kan zij hiervan afwijken.

Alle teams van de vereniging worden bij de bond opgegeven voor het spelen van competitiewedstrijden. De jongste jeugd speelt in tweetallen of viertallen zonder keeper op kleine veldjes. Per leeftijdscategorie breidt dit uit tot de junioren die in elftallen op het gehele veld spelen.

De teams bestaan meestal uit enkele spelers meer dan het noodzakelijke aantal. Bij iedere wedstrijd zullen er dus enkele spelers op reserve moeten staan. Dit geschiedt meestal per toerbeurt. Bij pupillen en junioren mag doorlopend gewisseld worden, bij de senioren niet.

Begeleiding

De begeleiding van de teams is in handen van jeugdcommissieleden, oftewel: trainers en leiders. Zij proberen alles zo goed mogelijk te regelen. Mochten er vragen of problemen zijn die niet door de jeugdcommissie op te lossen zijn, dan raden wij u aan om contact op te nemen met het jeugdbestuur.

Indeling competities
Afhankelijk van het niveau worden de teams van V.V. St. Jacob in een hele of halve competitie ingedeeld. Zeker is wel dat de pupillen altijd een na- en een voorjaarsreeks spelen. Dit om kwaliteitsverschillen, die wellicht kunnen ontstaan, uit te bannen. Tegen wie er gespeeld wordt, bepaalt de KNVB waarbij men rekening houdt met de niveaus van de teams en de reisafstanden.